website templates

Evenimente la Castelul Peleș

Events at Peles Castle

DE LA SCHUBERT LA STING. RECITAL COSTIN SOARE, SÂMBĂTĂ LA CASTELUL PELEȘ

Stagiunea „Citadela Artelor” continuă la Castelul Peleș cu un recital aparte susținut de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai chitarei clasice din România. Concertul va marca finalul turneului național „De la Schubert la Sting” și avea loc sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 16:00, la Sala de Concerte a Castelului Peleș.

ARMENIAN AND FRENCH HARMONIES OF SPRING IN PELES CASTLE

Vineri, 24 mai 2019, ora 17:00, vă invităm la concertul Armenian and French Harmonies of Spring in Peles Castle susținut de soprana Micaela Mingheras, acompaniată de pianista Sena Ducariu de la Opera din Brașov și invitatul special, pianistul Alec Babahekian.

NOAPTEA MUZEELOR

Sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 17:00-22:00 se vizitează gratuit parterul Castelului Peleș (ultimul grup intră la ora 21:15).

DESPRE INDEPENDENȚĂ
CONFERENȚIAZĂ MAESTRUL
DAN PURIC

Muzeul Național Peleș vă invită Joi, 09 mai 2019, ora 12.00, în Sala de Concerte a Castelului Peleş, să audiați conferința susținută de maestrul Dan Puric, intitulată ,,DESPRE INDEPENDENȚĂ“.

AHN TRIO la Castelul Peleș

Aflat într-un turneu în România, grupul AHN Trio va poposi și la Sinaia, duminică, 7 aprilie 2019, ora 16.00.
Surorile Ahn ( Angella, Lucia și Maria) s-au născut în Seul, Coreea de Sud, și au fost educate la Școala Juilliard din New York City.
Reflectând cele două culturi în care au crescut, trioul aduce o nouă energie și entuziasm în lumea muzicii de cameră.
Concertul va avea loc în Sala de Concerte a Castelului Peleș. Accesul este gratuit în baza invitației pe care o puteți solicita pe adresa: peles.ro@gmail.com. 

FAMILIA REGALĂ ȘI MAREA UNIRE

Muzeul Național Peleș sărbătorește Centenarul Marii Uniri prin deschiderea expoziției temporare „Familia Regală și Marea Unire”. Dedicată în primul rând regelui Ferdinand I și reginei Maria, dar și celorlați membri ai Familiei Regale a României, care, cu spirit de sacrificiu, au împărtășit soarta grea a românilor în timpul Primului Război Mondial, expoziția se vrea o remorare a evenimentelor din perioada 1916-1922.
Începând cu Consiliul de coroană din 4 august 1916 de la Palatul Cotroceni, când s-a hotărât intrarea României în război de partea Puterilor Antantei (Franța, Marea Britanie, Rusia, Italia ș.a.), continuând cu exilul Familiei Regale la Iași care devine, pentru doi ani, Capitala României, regele Ferdinand I și regina Maria devin figurile centrale în jurul cărora gravitează instituțiile Statului, oamenii politici, diplomații, misiunile militare stăine. Tot ei vor fi încoronați, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, ca suverani ai României Mari, consfințind împlinirea celui mai important deziderat al românilor.
Expoziția ilustrează, prin documente și fotografii de epocă, obiecte de artă plastică și decorativă, diverse memorabilia, epopeea înfăptuirii Unirii tuturor românilor între granițele aceluiași regat. Cu sprijinul Arhivelor Naționale ale României, în expoziție pot fi văzute, laolaltă, actul unuii Basarabiei cu România, legile semnate de regele Ferdinand I pentru ratificarea unirii Basarabiei, Bucovinei și Ardealului cu România. De asemenea, prin amabilitatea unor colecționari particulari, sunt expse importante documente fotografice.
Expoziția este deschisă, în perioada 8 decembrie 2018 – 24 februarie 2019, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului Național Peleș, aflate la parterul Castelului Peleș.
Intrarea este gratuită.

CONCURSUL NAȚIONAL CARMEN SYLVA 2019

Aflat la cea de a IX-a ediție, scopul proiectului este ca Muzeul Național Peleș să contribuie la descoperirea tinerilor talentați care urmează cursurile unor școli sau universități cu profil de artă, oferindu-le posibilitatea de a expune lucrările lor unui public larg care vizitează Castelul Pelișor.
Obiectivul general este acela de a continua tradiția promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, activitate de mecenat continuată de Principesa Maria, care a strâns în jurul ei artiștii plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. În Castelul Pelișor există mărturii ale acestei activități admirabile, reprezentate prin lucrări de artă plastică expuse în sălile deschise publicului.
Obiectivul specific al proiectului constă în organizarea unei expoziții temporare la Castelul Pelișor pentru tineri talentați din întreaga țară, desemnați câștigători de un juriu de specialitate.
Toate materialele folosite aparțin deținătorilor drepturilor de autor. Participanții înscriși la concurs NU cedează dreptul de autor asupra acestora. Muzeul Național Peleș își rezervă dreptul de a folosi lucrările celor înscriși în scopuri NON PROFIT de promovare a Concursului Național Carmen Sylva.

Accesează Regulamentul concursului

„KOUYOU” – sonorități de toamnă japoneză,

Ediția a-X a a Stagiunii “Sunetul Muzicii”, manifestare organizată de Muzeul Național Peleș și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în Sala de muzică a Castelului Peleș, se încheie cu un eveniment inedit.
Sâmbătă 27 octombrie 2018, de la ora 16, laureații Concursului “România” de la Tokyo, organizat de Romanian Music Society in Japan, vor prezenta în fața iubitorilor artei sunetelor de la noi un program deosebit de spectaculos. Marimbafonista Chiyuki Funakoshi și soprana Mayuko Komori, în colaborare cu pianistul Mihai Murariu, vor interpreta atât opusuri ale creatorilor niponi, precum: Takatsugu Muramatsu, Kazunori Miyake, Tatsunosuke Koshitani, cât și lucrări semnate de titani ai muzicii europene: Johann Sebastian Bach, Vincenzo Bellini, Giacomo Puccini.

ROMÂNIA LA CENTENAR. PROVOCĂRI ȘI PERSPECTIVE ÎN ANUL EUROPEAN AL PATRIMONIULUI CULTURAL
În data de 23 octombrie 2018, de la ora 13:00, Muzeul Național Peleș va găzdui o prezentare a proiectului România la Centenar. Provocări și perspective în Anul European al Patrimoniului Cultural. Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș. Intrarea este liberă în baza înscrierilor participanților.

DOMENIUL COROANEI - INSTITUȚIA MODEL A REGELUI CAROL I

Conferențiază prof. univ. dr. ing. Nicolae Noica - Vineri, 26 octombrie 2018, ora 12:00
Sala de Concerte a Castelului Peleș

INVITAȚIE

Intrarea este liberă
Nicolae Noica s-a născut în anul 1943, la Roşiori de Vede, Teleorman, într-o familie de intelectuali: tatăl, Ştefan Noica, a fost un reputat medic, iar unchiul său, cunoscutul filosof Constantin Noica. Pe linie maternă, Nicolae Noica este strâns legat de familia regală română: mama sa, Ana Grecescu, a fost fiica generalului Constantin N. Costescu, aghiotant al regelui Carol I. Cu toate că destinul său intelectual l-a condus spre domeniul tehnic, Nicolae Noica s-a regăsit – prin pasiunea sa pentru arhitectura şi construcţia reşedinţelor regale – în sfera de gravitaţie a mediului său familial.
 Cu o bogată carieră profesională – Nicolae Noica a fost, pe rând, inspector şef de Stat, director general al Prefab Invest SA din cadrul grupului Prefab Romerica, vicepreședinte al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – Academia Română, profesor asociat la Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Construcții Civile Industriale și Agricole –, se lansează cu acelaşi succes şi în viaţa politică, devenind ministrul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului (1996-2000), precum şi membru al Parlamentului României.
De numele lui Nicolae Noica se leagă o serie impresionantă de contribuții la îmbunătățirea metodelor de calcul precum și a diferitelor soluții de proiectare. Totodată, în calitate de ministru, Nicolae Noica a iniţiat legi de tip occidental pentru societatea românească precum Legea creditului ipotecar, Legea construcției de locuințe prin sistemul de economisire după modelul german şi Legea calităţii în construcţii.
Conştient de valoarea şcolii de construcţii fondată în timpul domniei regelui Carol I, Nicolae Noica a efectuat studii și investigații pe construcții executate la începutul secolului al XX-lea (1900-1910) şi şi-a bazat bogata sa activitate pe o documentare riguroasă, care îl plasează în topul ierarhiei specialiştilor în domeniu din România şi străinătate. Istoriografia actuală îi datorează – printre altele – câteva lucrări fundamentale în cunoaşterea unor edificii româneşti de prestigiu, precum Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, Atheneul Român, Palatul Universităţii, Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, Podul de la Cernavodă.
De asemenea, Nicolae Noica îşi orientează activitatea ştiinţifică atât de diversă asupra figurilor fondatoare ale şcolii tehnice româneşti – Emil Prager, Anghel Saligny, Gh. Ion Cantacuzino – realizând o serie impresionantă de comunicări şi articole pe această temă.
Nicolae Noica este membru al Societăţii Române pentru Calitatea Construcțiilor, al Asociației Generale a Inginerilor din România şi al Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice. Încă din anul 1992, este vicepreședinte al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei din cadrul Academiei Române.
Cele peste patru decenii de carieră universitară au fost recunoscute printr-o serie deosebită de distincţii: Ordinul „Coroana României” în grad de ofițer, medalia „Regele Mihai pentru loialitate”, „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi diploma de merit din partea Academiei Civice la împlinirea a 20 de ani de la înființarea Memorialului Sighet.
Conferinţa dedicată instituţiei Domeniului Coroanei este rodul unei îndelungi cercetări, care îmbină în chip fericit curiozitatea istoricului construcţiilor cu rigurozitatea omului de ştiinţă. 
Gazduire web de calitate :: HostX.ro
Secure And Authentic Website

FOLLOW US